Vilket elavtal ska jag välja?

Vilket elavtal man ska välja är väldigt beroende på om du är beredd att deala lite med priset, eller om du vill veta vad du ska betala varje månad.

Om man tittar historiskt så har det varit det rörliga elpriset som har lönat sig mest. Det finns dock baksidor med detta pris. Marknaden kan svänga väldigt snabbt och det kan bli väldigt kostsamt. Väljer du detta pris bör du hela tiden hålla koll på marknaden för att upptäcka eventuella svängningar, så att du så snabbt som möjligt kan byta till en annan avtalsform.

Du kan alltså tjäna en del pengar på att välja ett rörligt pris, men det kräver också att du hänger med i marknaden och även att du är beredd att ta en smäll om priset skulle gå upp.

Att byta elavtal är en riktig djungel. Det räcker oftast inte att leta rätt på den leverantören som har det bästa priset. Det kanske viktigaste är att välja vilken typ av avtal du vill ha. Detta är de tre grundläggande avtalstyperna som finns för konsumenter på elmarknaden:

Tillsvidarepris

Tillsvidarepris är det avtal du får om du inte väljer något annat. I 99 fall av 100 är detta det dyraste och minst fördelaktiga alternativet du kan välja. Anledningen är att kunderna som inte väljer ett avtal oftast är en stor risk för bolaget, och kan byta leverantör när som helst.

Priset bestäms av elleverantören själv och följer marknaden hyfsat, med ett fåtal ändringar per år. Priset har i regel ingen bindningstid.

Rörligt pris (spotpris)

Rörligt pris eller Spotpris är ett pris som sätts på den nordiska elmarknaden Nordpool. Detta pris sätts från timme till timme. De flesta konsumenter har ingen mätare som mäter per timme, ÄN, – så därför gör man ett genomsnitt av dessa värden på en hel månad. Elleverantören lägger sedan på ett påslag som i regel ligger på någonstans runt 3 öre – 6 öre/kWh.

Fastpris

Med ett fastpris låser du elpriset på mellan 6 månader och 5 år. Under hela avtalsperioden betalar du det priset som ni kom överens om då avtalet tecknades. Du kan inte förhandla om priset under avtalsperioden, så även om priset på marknaden skulle gå ner får du betala det priset dom ni kommit överens om. Det har dock börjat dyka upp fastpris avtal med rätt till omförhandling 1 alt 2 gånger under bindningstiden. Dock tar elbolag ut en avgift för omförhandling som kan vara mellan 800 – 1500Kr.  Vill du komma ur ett ingånget fastprisavtal? Läs vår guide.

Övriga avtalstyper

De tre ovanstående avtalen är något som de flesta elleverantörer kan erbjuda. De kan dock även ha andra typer av avtal, t.ex kombinationer av dessa tre.