Rörligt elpris – marknadens svarta får

Rörligt elpris har blivit marknadens svarta får. Det är inte ofta som media uppmärksammar denna produkt, trots att den bevisligen har resulterat i de billigaste elprisen för de kunder som har turen att valt denna avtalsform. Varför väljer man då att inte prata om den? Kan det helt enkelt vara så att man inte riktigt förstått den?

Bevakning av elmarknaden i media är ofta relativt skrattretande. Att Aftonbladet och Expressens artiklar är fyllda av faktafel har nog alla blivit vana vid det här laget. Men även artiklar från de annars så skötsamma DN innehåller relativt ofta felformuleringar och direkta faktafel. Man blandar ihop nätägare och elhandelsföretag, ska man sedan beskriva marknaden i ett större perspektiv och blandar in balans- och systemansvarig brakar artikeln ihop fullständigt.

Det rörliga elpriset har inte fått den belysning den förtjänar. Det är klart att det är enklare att förklara att priset är detsamma under hela avtalsperioden, punkt, än att förespråka en avtalsform där priset skiftar månad för månad och där parametrarna är komplexa.

Även elhandelsleverantörerna har självklart en anledning att inte förespråka denna avtalstyp, de tjänar helt enkelt ingenting på den. Använd tjänster, ex. elskling för att titta på rörligt elpris-produkter från fler leverantörer. Där kan du se vilket påslag de har på sina produkter. Du kan sedan ganska snabbt räkna ut hur mycket de tjänar på dig som kund, genom att multiplicera påslaget med din årsförbrukning. Inte så mycket, eller hur?

De fasta avtalen ger visserligen elhandelsleverantören en större risk, men de har även stora möjligheter att tjäna pengar genom att handla och sälja finansiella kontrakt för att handla upp den energin åt dig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.