Du äger inte ditt elavtal

Fenomenet att energibolag ber dig underteckna en fullmakt eller spela in ditt samtal har ökat drastiskt de senaste åren. Varför är inte så konstigt att förstå. Genom detta minimerar man det jobb kunden behöver göra för att byta leverantör.

För seriösa aktörer är det självklart en konkurrensfördel och ett serviceverktyg. För oseriösa aktörer däremot har det blivit en rejäl guldgruva och kassa ko. Genom att ”fuska till sig” fullmakter från intet ont anade kunder kan man genomföra ett leverantörsbyte åt en kund utan att han eller hon ens är medveten om det. Kunden märker det i värsta fall inte försen han får den första fakturan, och då är det redan för sent.

Du kanske har varit med om detta. Kanske hör du kanske till dem som faktiskt menat teckna ett avtal med en aktör och tyckt att fullmakter har varit en bra service. Men har du egentligen tänkt på vad du skriver under? Plocka fram fullmakten igen, står det någon giltighetstid, eller något annat som begränsar fullmakten? Nej, det gör inte det. Vad innebär det? Jo, bolaget som har fullmakten kan byta leverantör åt dig, om och om och om igen, utan att du kan göra någonting åt saken.